Blog

Yüzme Stilleri Nelerdir?

Bilindiği üzere; serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek olarak dört farklı yüzme stili vardır. Olimpiyatlar ve diğer yüzme müsabakaları bu dört yüzme tekniği üzerinden yapılır. Her stilin kendine özel tekniği vardır. Yüzme eğitimine ilk olarak serbest yüzme ile başlayıp belirli bir seviyeye gelindikten sonra diğer yüzme teknikleri denenmelidir. Bunun nedeni, serbest stilin diğerlerine göre öğrenmesi daha kolay olmasıdır.

1- Serbest Yüzme Stili

Serbest yüzme stili, en çok bilinen ve uygulanan yüzme tekniğidir. Bu stili öğrenmeden diğer yüzme tekniklerinin geliştirilmesi oldukça zordur. Serbest yüzme tekniğinin altın kurallarından birisi, su ile mücadele etmemektir. Su ile ne kadar fazla savaşırsanız, suyun direncini o kadar artırmış olursunuz. Bu nedenle su içerisinde iken hareketleriniz sert değil, mümkün olduğunca yumuşak olmalıdır. Suyun direncini azaltmak için, vücudunuzu suyun üzerinde paralel konumda tutmanız gerekir. Ayak vuruşlarını da paralel pozisyonunuzu koruyacak şekilde yapmaya çalışmalısınız.

2- Sırtüstü Yüzme Stili

Sırtüstü yüzme stili yüzme tekniklerinden bir diğeridir. Bu tekniği uygularken de vücudunuz suya paralel pozisyonda olmalıdır. Ancak kulaç atarken vücudunuzu yana doğru döndürmeniz gerekir. Böylece kendinize avantaj sağlayarak kulacınızı daha ileriye atabilirsiniz. Kulaç atarken parmaklarınızın hafif aralıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Elleriniz, bu sayede su içinde daha rahat hareket edecektir. Kulaç atma ve vücudunun salınımı esnasında ayaklarınızı çırpmaya her zaman devam etmelisiniz.

3- Kurbağalama Yüzme Stili

Kurbağalama, yüzme hareketleri arasında öğrenilmesi biraz daha zor olan bir tekniktir. Aynı zamanda diğer tekniklere göre daha yavaş bir yüzme stilidir. Bunun nedeni, kol ve bacaklardan daha az faydalanılmasıdır. İyi bir kurbağalama yüzücüsü olabilmek için oldukça güçlü kol ve bacaklara ihtiyaç vardır. Kurbağalama tekniğinde serbest ve sırtüstü stillerinin aksine, kollar ve bacaklar yanlara açılır ve tekrar toplanır. Kollarınızı kendinize doğru çekerken ayaklarınızı da kalçanıza doğru çekmelisiniz. Daha sonra suyu sıkıştırarak elleriniz ile ileri uzanırken ayaklarınızı da geriye doğru atmanız gerekir. Kurbağalama tekniği ile yüzerken, kollar çekilirken nefes alınır, ileri doğru uzanırken de nefes verilir. İleri doğru uzanırken avuç içlerinizin dışarıya bakmasına özen göstermelisiniz.

4- Kelebek Yüzme Stili

Kelebek yüzme, serbest yüzmeden sonra ikinci en hızlı tekniktir. Kelebek yüzmede iki kol ile birlikte kulaç atılır. Kulaç atarken kollar omuz genişliğinde açılmalı ve baş üzerinden ileri doğru gergin olarak uzatılmalıdır. Kulaç esnasında avuç içleri dışarı doğru bakmalı, suyu çekerken ise avuç içleri içe doğru dönük olmalıdır. Ayaklar, eller suya girdiğinde ve çıktığında iki vuruş yapmalı, kollar su içerisinde hareket ederken ayaklar da çalışmaya devam etmelidir. Nefes, kollar suyun içerisinde iken baş dışarı çıkarılarak alınmalıdır. Nefes verme işlemi de baş suyun içerisinde kollar ise dışarıdayken yapılmalıdır.

Yüzme tekniklerinden herhangi birini uygulayarak antrenman yaparken kendinizi aşırı derecede zorlamamalı, belirli bir program dahilinde kademeli yüklenme yapmalısınız. İdman sırasında ve sonrasında herhangi bir sağlık problemi yaşadığınız takdirde hemen bir doktora başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu